A sebezhető istennők

A sebezhető istennők
A hagyományos női szerepek mitológiai megnyilvánulásai. Kötődési igényt fejeznek ki, jólétük és identitásuk kapcsolatfüggő. Történeteik megmutatják, hogyan kötődünk, és hogyan éljük át ezek elvesztését. Életünk egy-egy szakaszát jelenítik meg szimbolikusan.​

Áldozattá válás

Sebezhetőségüket annak köszönhetik, hogy mindhárom istennőnek volt beteljesedett és boldog korszaka, és volt, amikoráldozatává váltak valamelyik férfi istenségnek. Ezután jött a gyógyulás fázisa, amikor a szenvedést kiheverte, tapasztalatait beépítette, megváltozott.

Az ilyen típusú nők tudata nem egy célra koncentrál, hanem diffúz és erős, mint egy meleg fény. Ez a mindenre kiterjedő figyelem segít megérezni a környezetben zajló változásokat. A mások irányába megjelenő figyelmessége és fogékonysága miatt meleggé teszi az otthont és a kapcsolatot, de ugyanezen tulajdonságai miatt ki is szolgáltatott környezetének. Nehezen húz határt önmaga és mások között, saját igényeivel kevésbé törődik.

Számára fontosabb egy-egy kapcsolat, mint az önállóság és karrier. Ha mégis elkezd tanulni, akkor jellemző, hogy a férj vagy a gyerekek riválisnak élik meg a tanulást, sajnálják, hogy idejét nem velük tölti, és gyakran megzavarják.

A sebezhető istennők

  • Héra, a feleség archetípusa. Sérülése esetén bántással, bosszúvággyal reagál. Fontos, hogy a házasság előtt adjon időt a társ megismerésére, ne ugorjon meggondolatlanul házasságba. 
Héra, a házasság istennője

 
  • Demeter, az anya archetípusa. Sérülése esetén depressziós lesz. Fontos, hogy ne engedjen meggondolatlanul az anyaság vágyának, gondolja át a következményeket.
Déméter, a természet istennője

 
  • Perszephoné, a lány archetípusa, aki anyja árnyékában él. Sérülésre ő is depresszióval reagál. Fontos, hogy minél hamarabb kerüljön el otthonról, különben élete végéig az anyja-lánya marad.
Perszephone, az alvilág istennője


Forrás:
Arthur Cotterell: Képes mitológiai enciklopédia (Glória Kiadó 2004)
Jean Shinoda Bolen: Bennünk élő istennők (Stúdium Effektíve Kiadó)
Veronica Ions: Mitológia –Hamlyn-könyvek; (Holló és tsa Kiadó 1997)
 
Oláhné Mednyánszki Krisztina
pszichodráma vezető, család-és párterapeuta
okleveles asztrológus
Artemisz Önismereti Műhely és Asztrológia Iskola
Tel: 0630/479-2392
Irodai telefon: 06-52/786-892
Mail: info@mindenamionismeret.hu
Skype: artemiszmuhely

Vissza