Párterápia – hogy együtt tudjatok fejlődni

„És boldogan élnek, amíg…”

Feltehetően Ti is így kezdtétek, s később szembesültetek vele, hogy az élet, a párkapcsolat nem csak a boldogság forrása, hanem nagyon sok alkalmazkodást, változást, kölcsönös összecsiszolódást, egyszóval fejlődést igényel.

Jól elkülöníthető fejlődési szakaszokat járunk be

A párkapcsolatok optimális esetben bejárják az egymásra épülő érési szakaszokat, specifikus változásokat, míg végül „révbe érnek”, és harmonikus (nem konfliktusmentes) szeretetkapcsolattá érlelődnek.

A kapcsolati fejlődés mellett a férfi és nő is járja az egyéni útját, melyek néha eltávolodnak egymástól.

Szükségünk van a kötődés élményére

A hosszú párkapcsolathoz stabil kötődésre van szükség, mely segít abban, hogy problémák esetén a kapcsolatot ne egy újra cseréljük, hanem a meglévő kapcsolatot segítsük egy magasabb szintre lépni.

A „lélektársi” találkozások a mesék (más dimenziók) világához tartoznak, a valóságban nem léteznek, hiszen a tökéletességben megszűnik a fejlődés. A változáshoz dinamika kell, s ezt segíti elő bölcsen a „sorspedagógia” a kapcsolati konfliktusok által, hiszen párunk vonzó adottságai mellett, annak nehezen elfogadható tulajdonságaival is szembesülünk.

A házasság, az együttélés életünk egyik legfontosabb színtere, ahol az egyén valójában önmagával kerül összeütközésbe, társa segítségével. Így minden kapcsolat ösztönösen mélyíti élettapasztalatunkat, önismeretünket.

Ha most olvasod ezeket a sorokat, már biztosan tudod, hogy párod sosem lesz tökéletes kiegészítőd, hiszen minden kapcsolatban van időnként meg nem értettség. A konfliktus normális, mivel két különböző ember vagyunk, akik egy (rövidebb vagy hosszabb) időre egymást kísérjük.

Egymásra mutogattok?

Ha a közös úton nagyon befeszült a viszonyotok, úgy érzitek megrekedt a kapcsolatotok, esetleg fájdalmas „aha-élményként” felismeritek szüleitek megoldatlan konfliktusait kapcsolatotokban, elbeszéltek egymás mellett, boldogtalan vágyódásban élitek a mindennapokat, akkor valószínűleg külső segítségre, párterápiára van szükségetek.

Közhiedelemmel ellentétben nem a szőnyeg alá söprés, hanem a közösen megoldott kapcsolati problematikák adják egy hosszú távú kapcsolat kötőanyagát.

Ahogy a kapcsolathoz két ember „igen”-je szükséges, úgy a kapcsolat forgatókönyvét is a két fél (sokszor nem tudatos) mintázatának összhangja alakítja ki.

Így minden párkapcsolati problematikában mindkét fél érintett. Ez még akkor is igaz, ha sokkal könnyebb a másikat okolni a kapcsolati zavarokért.

Ha csak azért jönnél, hogy bebizonyítsd magadnak, a pároddal van gond, esetleg „észhez akarod téríteni”, s ehhez szövetségest keresel, nem én vagyok az embered.

Amikor indokolt, vagy hasznos lehet a párterápia

 • a közös élet kezdeténél, arra való felkészülésre
 • ha probléma köztetek a közelség/távolságigény
 • szülői szerepre felkészülésnél vagy annak konfliktusai esetén
 • kapcsolati veszteségek (pl. hűtlenség, abortusz) feldolgozásához
 • ha úgy érzitek egészségtelen függésben vagytok egymástól, féltékenység, birtoklásigény jelentkezik
 • intimitászavar, szexuális probléma lép fel

Hogyan zajlik, mi történik egy párterápiás folyamatban?

 • Telefonos bejelentkezés után a megbeszélt időpontban várlak mindkettőtöket!
 • Az első 2-3 „ülés” a felmérő szakasz, mely a megismerkedés és kapcsolatépítés mellett szól arról, hogy elmondjátok mi a problémátok, miben kértek segítséget. Fontos, hogy közös célt tudjunk kitűzni, melynek megtalálásában, megfogalmazásában igyekszem a segítségetekre lenni.
 • A kitűzött cél meghatározza, hogy milyen szemléletben és párterápiás módszerrel fogunk dolgozni.
 • A párterápiás ülések általában hetente vagy kéthetente 90 percben történnek, a folyamat intenzitása és hossza problémafüggő.
 • Ha szükséges, egyéni üléseket is beiktatunk a közös folyamatba, ilyenkor külön-külön találkozom Veletek.
 • A kívánt változás elérésekor közösen összefoglaljuk a folyamatot és elköszönünk egymástól.

Segíthetek, ha mindketten elkötelezettek vagytok a változás mellett, motiváltak az önmagatokkal való mélyebb találkozásra, a kapcsolat új dimenziójának kialakítására. Ha kissé szorongtok attól, hogy vajon mi fog történni, hogyan alakul a közös folyamat, az teljesen normális. Az első találkozás és élmények alapján tudtok saját tapasztalatra szert tenni, bizalmat szavazni a folyamatnak, magatoknak.

Várlak Benneteket, ha készen vagytok az első lépést megtenni!

A szűz istennők

A nő, mint bűnbak

Oláhné Mednyánszki Krisztina

pszichodráma vezető

család- és párterapeuta

okleveles asztrológus

Artemisz Önismereti Műhely