Pszichodráma: Az önmegismerés művészete

Pszichodráma az önmegismerés művészete Artemisz Önismereti Műhely Debrecen
 • Minden ember életében időnként felerősödik a befelé fordulási igény, ha máskor nem, akkor olyankor, amikor nehéz élethelyzetbe kerülünk.
 • Felteszünk magunknak kérdéseket, miérteket, amelyekkel egyébként csak ritkán foglalkozunk. A befele fordulásban, a benső csendben találkozót kérhetünk önvalónkkal.

Szembesülhetünk azokkal a régóta magunkban hurcolt és jól elrejtett lelki mintáinkkal, melyek ilyenkor kopogtatnak, szót kérnek annak érdekében, hogy végre meghalljuk és megértsük üzenetüket.

A mai kor embere pszichésen nagyon terhelt

 • Tele vagyunk neurózisokkal, elfojtott problémákkal. S ezek az elfojtott tudattartalmak konfliktusok képében jelennek meg a hétköznapi életünkben. „Bölcsődés generációk” gyermekei nőnek most fel, akik már egyre kevesebb mintát kaptak arra nézve, hogy az érzéseiket hogyan kezeljék, hogyan lehet felszabadultan örülni, és hogyan birkózzanak meg a fájdalommal, veszteségélménnyel.

Hiányzik az embereknek a szeretet, a meleg érzések, az odaadás és odaadottság

 • Az egyén, akinek az érzelemvilága nincs rendben, nem tud kiegyensúlyozottan megjelenni a külvilágban, és hatékony munkát végezni. Mindenhol problémákba botlik, konfliktusokba kerül. Ekkor, –karakteréből fakadóan- vagy meghunyászkodik és nyel, vagy harcol, valójában önmagával. A szellemi úton járó ember tudja, hogy a külvilág az egyén mindenkori tükörképe.
 • Tisztán felismerhetővé teszi azt, hogy mi az, amit még magamban nem rendeztem, nem sikerült helyretennem, a pszichológia nyelvén szólva integrálnom. A holisztikus szemléletmód elterjedésének köszönhetően az emberek számára az is egyre nyilvánvalóbb és elfogadhatóbb, hogy minden betegség mögött lelki folyamat húzódik meg. Magyarországon nincs kultúrája, nem elfogadott az, hogy valaki pszichológushoz jár. Az ilyen emberre rávetül egy láthatatlan bélyeg, mely hivatott arról értesíteni a többi „normálist”, hogy itt bizony valamilyen komoly probléma van.
 • Nehezen tudunk segítséget kérni, könnyebb az értéktelenség és tehetetlenség fájó pontját gyógyszerrel, alkohollal, vagy bódítókkal zsibbasztani. A mély lelki sérülések és problémák legyőzéséhez segítségre van szükségünk. Valójában nagy bátorságot igényel az, hogy valaki fel meri vállalni a problémáját, képes vele szembenézni. A gyógyulás elengedhetetlen előfeltétele, hogy tudjam mi a baj, hiszen hatékonyan csak akkor tudok megoldást találni.
 • Keresik házastársi, főnöki és egyéb emberi kapcsolataik mögött meghúzódó lelki mintáikat, melyek a konfliktusaikat, problémáikat okozzák. Ennek a keresésnek egy nagyon hasznos eszköze a pszichodráma. Segít abban, hogy rálássunk a családi mintáink mögött láthatatlanul meghúzódó generációs problémákra, azt felismerve, megértve átminősítsük azokat. Ezáltal az életben hatékonyabban képviselve önmagunkat harmonikusabb emberi kapcsolatokat tudunk megélni. Ráébredhetünk – a mindenkiben benne lévő- értékes képességeinkre, melyek használata boldogabbá tesz bennünket.

A pszichodráma egy pszichoterápiás eljárás, melyet az 1930-as évektől kezdve elsőként használtak olyan csoportos módszerként, mely a lelki betegségek kezelését tűzte ki célul

 • A módszert Jacob Levy Moreno bécsi orvos dolgozta ki. Magyarországon a 70-es évektől kezdve Mérei Ferenc és tanítványai kezdték el alkalmazni. A pszichodráma elnevezés arra utal, hogy a lelki problémák és konfliktusok megjelenítését dramatikus, azaz színházi eszközökkel segíti elő. A jelenlévők a már megélt, vagy az előttük álló élethelyzeteket megjelenítve olyan felismerésekre juthatnak, melyeket a hétköznapi megélés szubjektív érzékelése nem tesz lehetővé.

A dramatikus eszköztár segítségével olyan aspektusból láthatnak rá a problémás élethelyzetekre, mely katartikus felszabadulást, ezáltal valóban hatékony változást idéz elő. Belső, eddig tudatosan nem használt erőforrásokat is felszabadít a folyamat.

 • Fejben, gondolati szinten már nagyon képzettek vagyunk, de a lelki sérüléseket nem tudjuk az intellektus szintjén megoldani. Erre utal az is, hogy sokszor nagyon jól tudjuk, hogy mi a problémánk, a megoldást mégsem találjuk. A pszichodráma ma egyre több ember számára elérhető, hasznos eszköz az önmegismerésben. A drámát pszichoterapeuták intézményi keretek között terápiára, míg a pszichodráma vezetők önismereti csoportok vezetésére használhatják. A pszichodráma eszköztárát gyakran alkalmazzák különböző hatékonyságnövelő, ill. vezetőképző tréningeken.

A módszer segítségével hatékonyan működnek gyermekcsoportok, bibliodráma, vagy egyéb tematikus csoportok

 • De ide kapcsolhatók a playback színházi társulatok előadásai is. A pszichodráma nagyon hatékony önfejlesztő eszköz, melynek segítségével képesek leszünk önmagunkat megfelelően képviselni, a teljesítménykényszertől, az elvárásoknak való megfeleléstől megszabadulni, a kihasználást felismerve, „nem-et” mondani, kiszabadulni függőségeinkből, és azzá válni, amiért valójában megszülettünk: önmagáért felelősséget vállaló, egészséges, mély érzésű kapcsolatokat kialakító felnőtté.

Kinek ajánlható?

 • mindenki számára, aki önmagát tisztábban akarja látni, belső motivációit meg akarja érteni, általános emberi és családi kapcsolatait jobbítani akarja.
 • szinte kötelező azoknak, akik emberekkel foglalkoznak, a gyógyítás, a tanácsadás, a tanítás bármely formáját alkalmazzák. Hiszen az olyan ember képes hiteles segítővé válni, aki önmagát már „átdolgozta”, stabilitását megőrzi. Ez adja meg azt a belső erőt mellyel másokat is meg tudunk tartani.