Önismeret + Önfejlesztés = Önmegvalósítás

Egyszer mindannyiunk életében elérkezik az idő (általában valamilyen megoldandó nehézségen keresztül), hogy feltesszük a kérdést magunknak, érezve, ez így nem mehet tovább:

KI VAGYOK ÉN, MIÉRT TÖRTÉNIK MINDEZ VELEM?

És akkor belevágunk, mert muszáj! Kezdetét veszi egy olyan folyamat, melyen haladva egyre jobban tisztul a látásunk, élesedik a kép. Hamarosan ráébredünk, hogy másokat és a világ dolgait a belső munka következtében már másként látjuk, s elkezd az életünk átalakulni.

Kipattan a szikra: életem és sorsom alakításának kulcsa az ÖNISMERETEM

Felismerjük, hogy saját élettörténetünk, „sorsunk” megértésének lényege, hogy milyen módon vagyunk képesek önmagunkkal szembesülni.

Mi is felfedezzük a „Spanyol viaszt”, amit már az ókorban sok bölcs és filozófus megfogalmazott. Ennek az emlékét őrzi számunkra a delphoi jósda ismerős felirata.

„Gnóthi szeauton” Ismerd meg önmagad!

„Ismerd meg önmagadat és tudni fogod a sorsodat.

Mert a sorsod te vagy.

Nem külső erők uralkodnak rajtad,

az istenek benned vannak,

és jellemed, személyiséged alakítja, formálja jövődet.

Változtass magadon, és változni fog sorsod is.

Fogadd el magad, és el tudod majd fogadni sorsodat is.”

Magukért beszélnek ezek a sorok…

Tudod, hogy az önismeret tapasztalataink által természetes módon is alakul?

  • A megélt élményeink ráébresztenek bennünket arra, hogy mi okoz nehézséget számunkra és mi az, amivel jól elboldogulunk, felfedezve ezzel a bennünk rejlő képességeket és erőforrásokat.
  • A sors, mint „jó szülő”, tanít arra, hogy kipróbáljuk magunkat különböző helyzetekben.
  • Tapasztalataink által rájövünk arra, hogy „jé, ez nekem, megy, ezt meg tudom csinálni”,- ez adja a „képes vagyok rá!” (kompetencia) érzését!
  • De arra is ráláthatok, hogy mire nem vagyok képes, hol és miben kell fejlődnöm, esetleg segítséget kérnem másoktól.

Önismeretünk fejlődése tehát tudattalanul is zajlik, de érettebb formában ezt tudatossá is tehetjük. Ne feledjük, sosem vagyunk teljesen készek!

Személyiségünk folyamatosan érik, változik, bár idős korunkra a változást segítő rugalmasságunk kissé megkopik.

Mindannyiunk életprogramja, hogy tapasztalataink által tanuljuk önmagunkat, fejlődünk, s „bónuszként” mások megértéséhez, megismeréséhez is közelebb jutunk.

Felnőttként annál sikeresebb ez a folyamat, minél inkább hajlandó vagyok szembesülni azzal a ténnyel, hogy minden folyamat, történés, aminek részese vagyok, hozzám kapcsolódik. Hozzájárultam a kialakulásához (tudatosan vagy öntudatlanul), így következményeivel is szembe tudok nézni.

Ha veszed a bátorságot, hogy elindulj életed legizgalmasabb felfedező útjára, a tarisznyádba hasznos dolgokat szeretnénk becsempészni. Hogy az úton erőt adjanak, segítsenek és bátorítsanak, jó az irány, amerre haladsz! S tudd, ha szükségét érzed van kihez fordulnod!

  • Gondolkodtál már azon, hogy milyen belső hatások segítenek vagy gátolnak meg a változtatási igényedben? Néhány gondolatot megosztok Veled a változás pszichológiájáról!
  • Egy egyszerű modell: Johari önismereti ablak. Segít elfogadni, hogy mindannyian kicsit hasonlóan működünk: van a külvilág felé felvállalható részünk mellett árnyékunk, sőt olyan személyiségrészünk is, melyre „vakok” vagyunk.
  • Lépésről, lépésre haladj saját ütemedben! Lásd tisztán az önismereti folyamat lépéseit, hogy önértékelésedben előre lépj, önbizalmadban erősödj! Tudd, hogy mindannyian ezen az úton járunk!
  • Mi az életünk magasabb rendű célja? Mit takar a karma fogalma?
  • Tudod-e, hogy önismereti munkáddal, fejlődéseddel hozzájárulsz nemzetünk felemelkedéséhez? A társadalmi önismeretre Te is hatással vagy!
  • Ha szükségesnek érzed, keress magadnak terapeutát vagy tanácsadót. Segítünk, hogy legyenek támpontjaid a hiteles segítő kiválasztásához.