A változás pszichológiájáról

A változás pszichológiájáról Artemisz Önismereti Műhely Debrecen
 • Az önismereti úton gyakran találjuk szembe magunkat azzal a belső igénnyel, hogy valamit meg kell változtatnom önmagamban, ezentúl másképp szeretném tenni ezt vagy azt.
 • A változtatás elkezdéséhez szinte kínálja magát minden új esztendő, ezért épült be az újévi fogadalom is a köztudatba. Mégis, aki fogadalmat tesz és elindul valamilyen új irányba, az ritkán éri el azt, amit szeretne. Boldogabb kapcsolatot, új munkát, kielégítőbb életvitelt, rossz szokásokról való lemondást stb.
 • Vajon miért? Ezen gondolkodtál már?
 • Az új év nem egy tiszta, fehér lap (tabula rasa), így a saját életünk egy változásra kiszemelt pontja sem az. Magában hordozza addigi életünk teljes esszenciáját. Csak onnét indulhatunk, ami a miénk!

Ha foglalkoztat, hogy változtatni szeretnél, néhány gondolatot ajánlok figyelmedbe!

 • A fejlődés, ami természetesen hordozza magában a változásokat, önmeghaladásokat nem egy egyenletes ív mentén, hanem ugrásokban történik. Amikor eljön annak a rendelt ideje! És ide sem jó korán vagy túl későn érkezni, hiszen pont a vágyott dolgot veszítjük el vele. (Ennek felismerésében egyébként sokat segíthet az asztrológia, mint eszköz). Ahhoz, hogy valóban változtatni tudj egy szokáson, viselkedésen, reagáláson, ahhoz az adott dolognak BENNED MEG KELL ÉRNIE. S ezt nem jó siettetni.
 • Fontos, hogy szembesülj azzal is, hogy Te magad szeretnél-e változtatni, vagy csak a környezeted elvárása, nyomása hatására érzed ezt. A „megadom nekik, amit akarnak”, maximum látszateredményt, s később még több konfliktust eredményez.
 • Életünk természetes része a szorongás. Karakterünknek megfelelően mindannyian hordozunk magunkban félelmeket, gátakat. Ezek bizonyos helyzetben a segítségünkre is vannak, hogy megfontoltabban viselkedjünk. Vannak olyan problémáink, nehézségeink az életben, aminek az elhordozására képesek vagyunk. Nem kell életünket „probléma-mentesíteni”, talán nem is lehet.
 • ​De! Ha azt érzed, hogy szorongásod, problémád zavarja, nehezíti, gátolja a mindennapi életviteledet, önmagadnak vagy környezetednek komoly gondot okoz, az már jelzés, hogy ideje változtatni!
 • Belső világodra, intuíciódra mindig számíthatsz! Ha szükséges a változtatás életedben, már biztosan érzed annak „előszelét”.

Néhány jelzésről  olvashatsz, mely a változásokat megelőzi életünkben:

Önismereti ciklusok

A változásokat általában két irányból érkező hatás indítja be életünkben

 • Az egyik, a külvilágban bekövetkező olyan esemény, mely erős hatással van ránk. A legtöbb ember bevárja ezeket a kívülről „kényszerítő” hatásokat. Szorongva, szinte felkészületlenül, erőtlenül, lelki fájdalmak közepette tesz meg SZÜKSÉGES dolgokat, hiszen változtatásra kényszeríti az élet. S később, ha számot vet ezzel az eseménnyel, ráláthat, hogy bizony tudta és érezte belül, hogy ez így nem mehet tovább…
 • Mennyire más, ha tudatosabb életvezetéssel a számunkra VÁGYOTT lépéseket tesszük meg úgy, hogy felkészülünk rá, erőinket rákoncentráljuk, és támogatóinkat magunk mellé állítjuk. Így is lehet változtatni, belső indíttatásból. Ehhez természetesen jó viszonyt kell ápolnunk belső önmagunkkal.

Ha változtatsz, akkor azt önmagadért tedd meg!
Azért, mert így szeretnéd, vagy mert belátod, hogy az szükségszerű életedben!

 • Azért, mert korábban nem sikerült változtatnod, de még mindig érzed, hogy számodra nem kielégítő, boldogító, és előrevivő az adott helyzet, akkor ne mondj le róla! Keress más megközelítést, eszközöket, segítséget. Hiszen a saját életedet csak Te teljesítheted ki, senki nem teszi azt boldoggá helyetted!
 • A változás első lépése az, hogy tudatosítod és elfogadod SAJÁT változtatási szándékodat. Tehát tisztán látod, hogy életed külső-belső motívumai hogyan vezettek el ahhoz a helyzethez, amit most meg szeretnél változtatni.
 • A második lépésbe belefér az is, hogy már tudod, mit szeretnél, de még nem tudod megtenni. S ez is rólad szól, jó, ha nem másokat hibáztatsz ezért. Érleled magadban a helyzetet, kivárod a megfelelő időt hozzá. Fontos ebben a fázisban is az önszeretet és önelfogadás. „Most itt tartok és erre vagyok képes. Még időre van szükségem!” Egy ilyen hozzáállással gyűjthetők össze a belső erők a sikeres változáshoz.
 • S ha készen állsz, fogadd el, hogy a változás próbálkozások sokasága! Amikor valami újat csinálsz, az nem lesz mindjárt tökéletes! És tudd, hogy nem fog mindenkinek tetszeni a környezetedben. Ha ennek az elfogadására, az ezzel járó konfrontációra nem állsz készen, bele se kezdj!
 • A szorongás és félelem az újtól szintén természetes része a legörömtelibb változásnak is! Hiszen számodra még ismeretlen az, ami felé törekszel… Legyél bizakodó, s tudd, ha nem tetszik, ami kialakult, ismét változtathatsz rajta! És közben rengeteg tapasztalattal lettél bölcsebb!

Remélem segítettem ezekkel a gondolatokkal egy kicsit Neked! S türelmesebb, esetleg elszántabb lettél önmagaddal, változásaiddal kapcsolatosan. Kívánom, hogy minden új megszületése Benned legyen öröm és kaland!