Demeter a természet istennője

Demeter istennő Artemisz Önismereti Műhely Debrecen

A termékenység istennője, a tápláló, az anya.

A földművelésnek és a föld termékenységének istennőjeként tisztelték, aki gondoskodik a test és lélek táplálásáról egyaránt.

Hozzá kapcsolódnak az Eleusziszi misztériumok.​

Ő a legbőkezűbb istennő. Nevének jelentése: a földanya.

Legjellemzőbb szimbóluma az érett gabona, melyet ábrázolásain a kezében tart.

Mitológiája

Demeter, Rhea és Kronosz második szülöttje volt, s testvéreihez hasonlóan ő is apja hasába került. Miután Zeusz csellel kiszabadította testvéreivel együtt, s átvette a hatalmat, feleségül vette Hérát. E frigy után azonban Zeusz, több más istennő között szemet vetett Demeterre is. Kapcsolatukból született egy gyermek, Koré, akinek történetével szorosan összefonódott Demeter élete, mítosza.

Koré, még kicsi lány, amikor apja Zeusz, anélkül, hogy Demeterrel megbeszélte volna, a lányt odaígérte fivérének Hádésznak, az alvilág urának. Hádész türelmetlen volt, s nem tudott várni, míg Koré érettebb lesz. Feljött a földre az alvilágból, s csellel elrabolta a mezőn virágot szedegető lányt, s magával vitte a holtak birodalmába. A lányt gyötörte a honvágy, nem evett, nem ivott. Édesanyja pedig a földön emésztette magát, miközben aszály és terméketlenség sújtotta a földet. Elszáradtak a növények, az állatok nem szaporodtak, s az emberek aggódtak a jövőjükért.

Zeusznak közbe kellett lépnie, s végül kompromisszum született. Koré az év kétharmad részét az anyjával tölti a felszínen, ilyenkor a természet virágba borul, termést hoz. Az év maradék egyharmad részét az immár átalakuláson átment Koré, új nevén Perszephoné, elfoglalja helyét a férje mellett az alvilág trónján. Ilyenkor a földön tél van. Demeter és Perszephoné mitológiai története magyarázta a görögöknek a természet megújuló körforgását.

A mai Demeter tulajdonságai

 • Kislányként anyáskodó, babázó, elsőként szalad vigasztalni társát. Szívesen vesz részt gondoskodással összefüggő házimunkákban.
 • Már fiatalon vágyódik a terhességre, anyaságra, ezért gyakori, hogy korán férjhez megy. Barátai között találunk pátyolgatásra szorulókat, külföldieket, peremhelyzetű vagy nehéz sorsú embereket.
 • Nevében lévő „méter” szó jelentése: anya. S ennek megfelelően elsősorban az anyaságra vágyik, s ez a szerep ki is elégíti. Legerősebb kapcsolata az anya-gyerek kapcsolat. A bőkezű adakozásra, gondoskodásra vágyik, ebben érez kielégülést, s emiatt gyakran segítő foglalkozást választ magának.
 • Állandó a vágy benne, a fogamzásra, szülésre, szoptatásra. Képtelen az abortusz mellett dönteni. Ha a környezete mégis erre ráveszi, mélységes szomorúság, gyász, depresszió lesz úrrá rajta, ami tovább fokozza a gyermek utáni vágyát.
 • Ha nem lehet saját gyermeke, akkor örökbe fogad, vagy gyerekekkel kapcsolatos hivatást választ.
 • Nagyon jó háziasszony, ha kell, kiköltözik vidékre, növényeket termeszt, kenyeret süt. Ha dicsérik a főztjét, jó anyának éli meg magát, nemcsak jó szakácsnénak.
 • A feminizmust elveti, mert szerinte az leértékeli az anyaságot.
 • Hasonló típusúakkal szoros barátságot köthet. Bárki fölött, aki tapasztalatlanabb és határozatlanabb, mint ő, anyáskodni kezd.
 • A legnagylelkűbbek egyike, ha tud, testi-lelki-szellemi szinten is adakozik. A testet ápolja, érzelmi támaszt nyújt, ha érett rá, bölcs tanácsokkal lát el. Mint pl. Teréz anya.

Hivatása

 • Általában segítő hivatást választ magának. Megtalálhatjuk az óvónők, csecsemőgondozók, ápolónők, tanítónők között, vagy az orvoslás, gyógyítás, rahabilitáció területén. Szociális otthonokban, önkéntes segítő szervezetekben, alapítványokban is kiteljesítheti gondoskodását.
 • Heroikus állhatatossággal képes szolgálni az elesett vagy kiszolgáltatott emberek ügyét. Munkahelyén is szívesen kiszolgálja a környezetét.
 • Vezetőnek nem túl jó, mert empátiás készsége miatt nem tud konfrontálni, konfliktust kezelni, ha kell, elbocsátani.

Nőként

 • Kapcsolataiban is anyáskodó, alapvetően adakozó, gondoskodó, segítő, etető, jótékonykodó. Két lábbal áll a földön, gyakorlatias, „földanya”légköre van. Kifelé forduló, figyeli mások igényeit, érzelmekkel gazdagon ellátott.
 • Nem ő választ, hanem inkább őt választják. Úgy viszonyul a férfiakhoz, mintha azok gyerekek lennének, akiknek gondoskodásra van szükségük. Férje általában éretlenebb, aki szereti az anyáskodást, vagy akit a „mamára” emlékeztet. Az ilyen típusú infantilis férfinek útjában áll egy gyerek. Ha felmerül az abortusz lehetősége, úgy érzi, mintha két gyermeke között kellene választania. Szánalomból is együtt élhet valakivel, jó alap erre a „mi lenne velem nélküled?” kérdés. Képtelen nemet mondani, ezért könnyen kihasználják, néha áldozat szerepbe kerül.
 • Fontos számára, hogy gyermekeinek törvényes apja legyen. Méltó társa az a férfi, aki érett és nagylelkű, sok gyereket, nagycsaládot és meleg otthont szeretne.
 • A szex számára nem túl lényeges, itt is gondoskodik és kielégíti a társa igényeit. Inkább becézgetni, simogatni szereti a párját.

Anyaként

 • Jellemzően állhatatos, kitartó és csökönyös, minden nehézség és veszély ellenére a gyerekei érdekét képviseli. Alapítványok oszlopos tagja lehet.
 • Élete értelme, büszkesége a gyermeke. Gyermektelenül alacsonyabb-rendűnek érzi magát gyermekkel rendelkező kortársai mellett. Ha nem lehet gyereke, erősen irigyli az anyákat. Ha van gyereke, azokat irigyli, akiknek közelebb lakik a gyermeke, mint az övé, vagy sűrűbben látja őket, mint ő.
 • Édes mostoha lehet belőle, mert túlfélti, nem engedi önállósodni a gyerekeit. „Megfojthatja” környezetét a túlzott gondoskodásával. Függőségben tart és kisajátít a gondoskodásáért cserébe. Nélkülözhetetlenné teszi magát, ezért időnként kifárad és kiborul. Tökéletes anya akar lenni, aki képtelen „nem”-et mondani.
 • Probléma, hogy a gyerekek önállósodási törekvéseit nem támogatja, mert úgy éli meg, hogy akkor rá nincs szükség. A gyerekeiben ezzel alacsony önértékelési szintet alakíthat ki. Fiából „anyámasszony katonáját” nevel.
 • Ha gyerekek felnőnek, nem találja a helyét, céltalannak érzi az életét, s az „üres fészek” miatt depresszióba eshet. Vágyódik a többgenerációs együttélés után.
 • Makacssága, destruktivitása a passzivitásban ölt testet, ilyenkor visszatartja azt, amire a másiknak szüksége van. Ebben a depressziós, gondoskodást megtagadó helyzetben tehetetlenséget, bűntudatot és védekezést vált ki a környezetéből, s ezek kísérőjét, a haragot.

Miért lett ilyen?

 • Figyelmének fókuszában csak a gyermeke állt.

Tanulnivalója

Ki kell fejeznie a negatív érzéseit is az elfojtás helyett.

Meg kell tanulnia nemet mondani.

Tudatosan segítse elő gyermekei önállósodását.

Figyeljen arra, mikor reális valóban a gyermekvállalás.

Ha segítséget kérnek tőle, mérlegeljen: kell-e ez most nekem? Van rá időm, energiám? Mit szeretnék én most csinálni?

Amiben a segítségünkre van

Felébreszti bennünk az anyaság vágyát.

Segít, hogy türelmes, nagylelkű, kellően jó anyák legyünk.

Gondoskodjunk a rászorulókról.

Forrás:
Arthur Cotterell: Képes mitológiai enciklopédia (Glória Kiadó 2004)
Jean Shinoda Bolen: Bennünk élő istennők (Stúdium Effektíve Kiadó)
Veronica Ions: Mitológia –Hamlyn-könyvek; (Holló és tsa Kiadó 1997)

Bennünk élő istennők Artemisz Önismereti Műhely Debrecen
Melyik istennő dominál benned önismereti teszt Artemisz Önismereti Műhely
Athene istennő Artemisz Önismereti Műhely Debrecen
Hera istennő Artemisz Önismereti Műhely Debrecen
Hestia istennő Artemisz Önismereti Műhely Debrecen
Kore (Persephone) istennő Artemisz Önismereti Műhely Debrecen
Aphrodite istennő Artemisz Önismereti Műhely Debrecen
Demeter istennő Artemisz Önismereti Műhely Debrecen
Artemis Hold istennő Artemisz Önismereti Műhely Debrecen
Sebezhető istennők Artemisz Önismereti Műhely Debrecen
A szűz istennők Artemisz Önismereti Műhely Debrecen

A szűz istennők

Görög mitológiai családfa Artemisz Önismereti Műhely Debrecen