Istennők üzenetei mai utódaiknak

Bennünk élő istennők Artemisz Önismereti Műhely Debrecen

Minden nő a saját életében főszereplő! Ugyanakkor a magunkban hordozott benső mintáink alapján a nőiséget nagyon sokoldalúan éljük meg.

Belső ősi női mintákat (archetípusokat), most a görög mitológia női alakjain keresztül közelítjük meg. Történeteik által a női tulajdonságok jobban szemléltethetők, megérthetők. Saját nőiességünkhöz, kapcsolataink motivációihoz közelebb kerülünk.

Ki a „normális” nő?

Jean Shinoda Bolen egy új pszichológiai látásmódot ad számunkra, s a „normális nő” fogalmát átírja. Megerősítve a korszellem üzenetét, hogy egyéni női utat kell megélnünk, kibontanunk, bejárnunk.

„A mítoszok az érzelmeket szólítják meg, és a képzelet segítségével tanítanak, témáik az emberiség kollektív örökségének részei. Miközben személyesen szólítanak meg bennünket, közös emberi tapasztalatok igazsága cseng ki belőlük- ezért megunhatatlanok és mindig időszerűek.”

Az archetípusok formájában létező ősi tapasztalatok – az egyén érettségétől függően-, mindenki számára adottak, és segítséget nyújthatnak minden új helyzetben, átmeneti fázisban. Tartalmazzák az összes emberi tudás és tapasztalat mellett az emberiség félelmeit és elfojtásait is.

Ezek archetipikus mintákban, szimbólumokban jelennek meg. Az egyénben nem tudatos, csupán megfoghatatlan sejtelemként derengenek, melyek művészi alkotásokban, álmokban, mítoszokban fejeződnek ki. Ezért érdemes a mitológiai történeteket tanulmányozni!

Archetípusok a női lélekben

  • Az istennők ma már „csak” archetipikus formában élnek a női pszichében, s uralkodnak rajta, akár akarja, akár nem. Az archetípus olyan, mint egy magban rejlő előre beprogramozott terv. Nem mindenkiben aktiválódik valamennyi minta, egy vagy néhány aktív lesz, a többi nem vagy alig jelentkezik.
  • Megismerve a görög mitológia női alakjait, viselkedését, megérthetjük, hogy egyes nőket mi motivál, vagy kényszerít, mi frusztrál, dühít, vagy éppen mi tölt el örömmel, míg ugyanaz más nőket teljesen hidegen hagy.
  • A hét istennő alakjában ráismerhetünk anyánkra, nagyanyánkra, lányunkra, barátnőnkre, vetélytársainkra és persze önmagunkra. Megérthetjük olykor lehetetlen viselkedésük „titkos”, ám nagyon erős mozgatórugóit. Ráláthatunk a miénktől eltérő gondolkodás előnyös oldalára, s kevésbé haragszunk magunkra, amikor a mi viselkedésünk zavart.
  • Az istennők erői valóban bennünk élnek, ha megismerjük, megzabolázzuk őket, kézben tarthatjuk indulatainkat, s így valóban főszereplői leszünk saját életünknek.
  • Ugyanabban a nőben több archetípus is aktiválódhat egyszerre, s minél tudatosabb egy nő, annál rugalmasabban használja női szerepeit az aktuális helyzetnek megfelelően.
  • Természetesen, mint minden tipológiánál, itt is elmondható, hogy tisztán egy típushoz nem tartozunk, adottságainknál fogva (családi női minták öröksége) bizonyos szerepeket jobban élünk, előnyben részesítünk, míg más női szerepeket elutasítunk.

A különböző női életfázisokban más-más istennő van aktívan jelen az életünkben

  • Rajtuk keresztül találkozunk örök női szerepeinkkel, s megtanulhatjuk azt is, hogyan lehet, és kell ezektől a szerepektől szépen elbúcsúzni. Mindig újabb szerepekbe kell bújnunk anélkül, hogy ezt kudarcnak élnénk meg, vagy belebetegednénk.
  • Minden nőnek vannak olyan képességei, melyet az „istennők adományoztak neki”, melyről érdemes tudnia és hálával fogadnia, de ugyanilyen fontos az archetípus negatív oldalait is felismerni, s átalakítani.
  • Természetesen a férfi istenek mítoszaiban megjelenő archetipikus erők a férfiak életében ugyanúgy jelen vannak, érdemes azokat is hasonló szemlélettel tanulmányozni! A görög alakokat vesszük ebben a tanulmányban szemügyre, de ugyanezek az archetipikus minták, csak más néven, megtalálhatók a római, kelta vagy éppen az északi mítoszokban.

A görög mitológia legismertebb alakjai

6 női istenség: Artemis, Athene, Aphrodite, Hera, Hestia, Demeter.
A hetedik tanulmányozott istennő Demeter elválaszthatatlan párja, leánya Kore, más néven Persephone.

6 férfi istenség: Zeusz, Poseidon, Hadesz, Apollon, Ares, Hephaistos.

Jean Shinoda Bolen az istennőket három csoportra osztotta

Forrás:
Arthur Cotterell: Képes mitológiai enciklopédia (Glória Kiadó 2004)
Jean Shinoda Bolen: Bennünk élő istennők (Stúdium Effektíve Kiadó)
Veronica Ions: Mitológia –Hamlyn-könyvek; (Holló és tsa Kiadó 1997)