Értékelés: A fád 3 fő része közti arány

Nézd meg, hogy megvan-e mindene a fádnak, és hangsúlyos-e valamelyik szerkezeti elem?

A fában ugyanúgy megvan a hármas tagozódás, mint az emberben: vagyis gyökérből, törzsből és koronából áll.

  • Túlhangsúlyozott gyökér

Ha a fa egyébként nem mutat egyéb zavaró vagy negatív jeleket, akkor lehet, hogy átlagos személyiségről van szó olyan esetben, amikor az ösztönös vagy szexuális élet dominanciája rögzült.

Ha a fa alacsony színvonalú, akkor az ösztönös szféra általi túlzott megszállottságot, a tudattalan erők által való túlzott legyőzöttséget jelenti, olyan embereket, akiknek a szellemi képességei, idea-képzése, távlati célok kitűzése meglehetősen gyenge oldala.

Fa rajz önismereti teszt
Fa rajz önismereti teszt
  • Túlhangsúlyozott törzs

10 éves korig, de 6-7 éves korig a törzs igen erősen, szinte minden gyerek rajzán túlhangsúlyozott. Egyes elemzők szerint ez a jelenség felnőtt korban mentális retardációra utalhat.

Más elemzők azt mondják, hogy a törzs az emocionális szféra kifejezője. Gyerekkorban a törzs vastagabb ábrázolása teljesen természetes jelenség. Felnőtt korban azonban az érzelmi éretlenség és a túlzott dominancia jele lehet.

Ha a túlhangsúlyozott törzset kicsi, zárt lombkorona fedi, fokozottan megjelenhet a mentális kontroll túlzott hiánya, a rajzolót érzelmei nagymértékben uralják. Ha férfi, gyakran zsarnok vagy provokatőr.

Ha nő, gyerekes, kontrollálatlan magatartásra utalhat, kirobbanó, triviális viselkedést is jelezhet. Mindkét nemnél alacsony iskolázottságra, fejlődési éretlenségre utalhat.

  • Túlhangsúlyozott lombkorona

A tudatos én dominanciáját, saját mentális aktivitásunk és erőnk túlértékelését jelenti.

Az érzelmek átélése és kifejezése rendszerint korlátozott és elfojtott a személyiség analitikus, racionális funkciói által.

Fa rajz önismereti teszt

További értékelési szempontok :

Az értékelés Süle Ferenc: A „fa-rajz” –önismereti teszt írása alapján készült.