Értékelés: A fád térfoglalása

Nagysága a papírlapon

A fa a térben: Mekkora fát rajzoltál a papírlap nagyságához képest? Szinte mindenki másképp használja a rendelkezésére álló rajzfelületet. A fa mérete egyenesen arányos az önbizalmad nagyságával. Betölti az egész lapot, vagy csak szerényen kuporog valahol a papírlapon?

Fa rajz önismereti teszt
 • A lap nagyságához arányosan igazodó fa

A közepes méretű fa annyi helyet vesz el a környezetéből, amennyire szüksége van. Magabiztos, önálló egyéniség vagy.

 • A lap nagyságához képest aránytalanul kicsi fa

Minél kisebb a fád, annál nagyobb önbizalom hiányod van. Úgy érzed esetleg, hogy túl kicsi és jelentéktelen vagy a világhoz képest, összeroppansz. Elnyomnak téged, magányosnak érzed magad.

A kisméretű fa rajzolója nem akar nagy helyet elfoglalni a világban, inkább visszahúzódik. Talán nem akar kinyílni, sérülékennyé válni.

Fa rajz önismereti teszt

Önismereted szempontjából fontos, hogy tudd, mindenkiben van valami szép, jó és értékes – benned is, csak találd meg.

Kérlek, ülj le egy darab papírral, és írd össze, hogy milyen sikereket értél el eddig az életedben, mire vagy büszke. Nem kell nagy dolgokra gondolni!

Pl: Te csinálod a legfinomabb meggyes pitét? Írd le – ez már egy. Tovább! Szép, selymes, dús a hajad?

Végy számba minden pici és talán jelentéktelennek tűnő dolgot, amiért szeretheted magad!

Fa rajz önismereti teszt
 • A lapból, lapról kicsúszó nagyságú fa

A fa, illetve valamelyik része lelóg a papírról, azaz nem fér rá a fa a megadott rajzfelületre.

Az egész helyet beterítő, esetleg a keretből kilógó fa általában nagy térigényről, duzzadó energiákról tanúskodik. Nyitott, bátor vagy, de néha túl sokat akarsz elérni.

Fiatalos lendületet, hevületet, energiákat jelez. Talán nem ártana önvizsgálatot tartanod, és visszavenni a fiatalos hévből.

Ha a fa felülről nem fér rá a papírra:

 • Ez általában fiatalos attitűdöt jelent. Tele vagy optimizmussal, reménységgel, úgy érzed, képes vagy legyőzni a világot. Ez egy bizonyos naivitást és a kellő óvatosság hiányát is jelzi. Optimizmusod önfenntartó, és környezetedre is átterjed.

Ha a fa alsó része tűnik el a lap széle alatt:

 • Akkor a fa gyakorlatilag a törzs közepétől kezdődik. Ez kifejezi az ösztönös, szexuális szféra tudatos, szándékolt visszautasítását, az éretlen és túlzottan intellektualizált, mesterségesen megcsonkított személyiségben. Ez azt is jelenti egyben, hogy a személyiséged nyitott, védtelen, sérülékeny az ösztönös, szexuális impulzusokkal szemben. A felsőbb princípiumokra való elfogult összpontosítás, a szexuális perverzió, és más éretlen ösztönös késztetések irányába való befolyásolhatóságot is jelentheti.

Amikor a lombkorona a lap jobb szélén lóg ki a papírról:

 • Rendszerint arra utal, hogy könnyen befolyásolható vagy férfiak és más tekintélyszemélyek által, mivel nagyon naiv vagy. Könnyen kerülsz bizonyos eszmék hatása alá, kellő kritikai érzék hiányában.

Amikor a lombkorona a lap bal szélén lóg ki a papírról:

 • Nők általi fokozott érzelmi és intellektuális befolyásolhatóságra utal. Készséget jelent arra is, hogy kritika nélkül fogadj el autoritatív hatásokat bármelyik nem részéről, különösen a zene vagy a misztika területein.
 • Ha férfi vagy, akkor állandóan szerelmes lehetsz, energiáid nagy részét a nők iránti mágikus vonzalom varázsa köti le. Ezzel jár az is, hogy nagyfokban fogékony vagy különböző irracionális, szellemi, lelkesítő tényezők iránt.
 • Ha nő vagy, akkor rendszerint valamilyen intenzív feminista aktivitásban veszel részt. Aktivitásod azonban gyakran, még ha intellektuális vagy esztétikai területen történik is, sokszor felületes. Tartozhatsz valamilyen női szervezethez, aminek tagjai magukat magas fokon kulturáltnak tekintik, gyakorlatilag azonban nagyon átlagos lelkek, és általában unalmasak.

Ha a lombkorona, olyan nagy, hogy a lap három oldalán is kilóg a rajzfelületről:

 • Mániás felhangoltság jele lehet, „egomániás” típusú, aki a fantáziáiban él, és emiatt sérülékeny is. Hiszékenységed miatt rászedhető, csábítással megrontható lehetsz.
 • A gyakorlati, hétköznapi életben való helytállásod általában gyenge. Rendszerint túlhajszolod magad. Amennyiben tehetséges és egészséges személyiséggel bírsz, akkor lehet igen eredeti gondolkodásra utaló jel is.
 • Serdülők esetében nagyon gyakran előfordul, és messze nem olyan súlyos, mint felnőtteknél. Nem ritkán normál esetekben is megjelenik. A felnőtt korban rajzolt ilyen, serdülő típusú fa, lehet az örök ifjú típusa is, annak minden pozitív és negatív sajátosságával együtt.

További értékelési szempontok:

Az értékelés Süle Ferenc: A „fa-rajz” –önismereti teszt írása alapján készült.